werkveld

Bezield leiderschap is leidinggeven vanuit de roeping van de gemeente. Dat is wat kerkenraden en voorgangers drijft, en tegelijk iets waar soms enorm mee geworsteld wordt. Ontwikkelingen in de kerk en gebeurtenissen binnen de gemeente belemmeren soms de focus op die roeping of brengen tot de vraag, hoe gemeente te zijn in deze tijd en situatie.

Wij zijn veel in gesprek met kerkenraden en gemeenten over bezield leiderschap. We geven toerusting voor een leidinggevende taak in de kerk, of een analyse van waar de gemeente staat, maar ook bieden we begeleiding bij beroepingswerk of in spanningsvolle situaties.

Krimp en diversiteit zijn naar verwachting de voornaamste thema’s die in 2020 zullen leiden tot vragen naar advies en begeleiding. Veel van wat we op dit gebied doen is maatwerk, gericht op revitalisering van de gemeente. Het is een dankbare en spannende taak om aanwezig te mogen zijn in gemeenten waar pijn is, en met de wonden aan het werk te gaan.

We geven in de begeleiding aandacht aan waarderende gemeenteopbouw. De kern hiervan is vertrouwen op de Geest van God en uitgaan van de genade en liefde die de gemeente geschonken is. Dit vraagt om goede gesprekken, het delen van ervaringen, vieren van genade, bezinning en aandacht voor wat de Geest heeft gegeven. Dat maakt dat gemeenteopbouwwerk niet activistisch of probleemgericht wordt, maar vol van perspectief en hoop.

Wil je weten wat het Praktijkcentrum voor jouw gemeente of kerkenraad kan betekenen? Neem contact op met de adviseurs die gespecialiseerd zijn in bezield leiderschap!

Thema’s

 

Jannet de Jong
Neem contact op
Hayo Wijma
Neem contact op