Kerst is elk jaar opnieuw een van DE momenten dat je met vrienden, kennissen, collega’s of buurtgenoten iets samen kunt doen. Een van de speciale momenten dat de sfeer en de vakantiedagen ruimte geven om met anderen relaties te verdiepen. En soms kun je een ander ook nog eens een diepere laag van kerst laten ervaren.
Relatie en getuigen, het zijn twee belangrijke ingrediënten uit het recept van een geestelijk kerstmaal.

In een eerder blog op ons weblog hebben we stilgestaan bij ‘Top 5 kerkelijke kerstmissers! Nu geven we een aantal opties voor persoonlijke mogelijkheden om missionair te zijn tijdens kerst.

  1. Mensen dienen: In je omgeving zijn er mensen die het minder hebben dan jij, financieel misschien, maar vooral vaak ook relationeel. Ken je misschien iemand die is opgenomen en kun je daar bijvoorbeeld op kerstavond spelletjes gaan doen? Het draait om dienen, andermans wereld betreden.
  2. Samen eten: Wat kun je voor iemand betekenen? Juist met kerst zijn mensen vaak alleen of eenzaam. Ben je bereid om jouw wereld open te stellen voor andere mensen (buiten je ‘eigen’ vertrouwde kring)? De maaltijd is er heel geschikt voor! Misschien kun je zelfs samen koken!
  3. Samen naar Händels Messiah of een Carols & Lessons: Nodig iemand uit om met jou naar die speciale kerstsamenkomsten te komen. Veel mensen gaan graag naar een concert, al was het alleen maar voor de ‘kerstsfeer’. Kijk rond in je relatienetwerk én in de lokale krant… je vindt vast een match!
  4. Samen naar een kerklichtjestocht: In een aantal plaatsen is er ook voor gezinnen met kleine kinderen iets te doen: kerstmarkt, lichtjestocht, levende kerststal, etc. Nodig een ander gezin uit om mee te gaan!
  5. Samen naar een kerstnachtdienst: Nodig mensen uit naar een kerkelijke activiteit die vooral gericht is op het overbrengen van de inhoud van kerst en dat doet in een speciale kerstsfeer. Neem de ander daarbij als uitgangspunt en welke kerstsfeer hem of haar aanspreekt.
  6. Organiseer een ‘kerst’feestje bij je thuis of ergens anders: Verschillende jongvolwassenen organiseren feestjes. Nodig bij zo’n feestje niet alleen mensen vanuit je eigen (christelijke) kring uit, maar zorg voor een goede mix. Neem daarin het initiatief. Een echte get-together levert vaak weer nieuwe relaties op!

Afsluitend – of beter, begin hier…
Bedenk nu eens drie mensen die niet in je gewone kennissenkring of bij je familie horen. Dus drie mensen waar JIJ een medemens voor kunt zijn. Mijn advies is: begin niet met bedenken ‘dit zie ik niet zitten’ of met ‘ik regel meteen maar wat’, begin maar met bidden. Voor die mensen en voor jezelf. Bedenk vervolgens of en wat jij mogelijk met iemand zou kunnen doen of voor iemand kan betekenen de komende feestdagen! En stuur dan eventueel een uitnodiging (sms, bel, mail, facebook, of wat dan ook) want:

Hoe kunnen ze hem aanroepen als ze niet in hem geloven?
Hoe kunnen ze in hem geloven als ze niet over hem hebben gehoord?
Hoe kunnen ze over hem horen als hij niet verkondigd wordt? (Romeinen 10:14)

Heb jij meer en of betere ideeën? Geef ze ons door! Laat een berichtje achter hieronder.

Anko Oussoren

Anko Oussoren

Adviseur at Praktijkcentrum
Is sociaal, geïnteresseerd in mensen en heeft zich vooral de laatste jaren ingezet voor jongeren binnen en buiten de kerk. Zijn passie ligt bij het jeugdwerk en het missionair gemeente-zijn. Hij heeft het verlangen om gemeenten toe te rusten vanuit de liefde van God. Mail naar Anko
Anko Oussoren
Anko Oussoren
Anko Oussoren

Latest posts by Anko Oussoren (see all)