Kringen

Je geloof delen, elkaar helpen als het moeilijk is, de ander inspireren en samen van betekenis zijn voor je buurt… daar heb je in de gemeente een kleine groep voor nodig. Een wijkkring, bijbelstudiegroep of bidstond, er zijn verschillende vormen maar het komt erop neer dat je met een kleine groep gelovigen samenkomt. Wat mag je verwachten van elkaar in zo’n kring? Hoe zorg je dat het veilig is? Welke plek hebben de ouderlingen binnen het systeem van kringen?

Een kring is gericht op verbondenheid en dat vraagt om veiligheid en verantwoordelijkheid. Door het werken met kringen worden de taken en verantwoordelijkheden in een gemeente vaak anders verdeeld. Soms wordt er bijvoorbeeld meer van het gemeentelid verwacht, wordt er iets anders de kerkenraad verwacht en komen er nieuwe functies bij. Het is belangrijk om bij het starten van een kring aandacht te geven aan veiligheid in de groep en de manier waarop je met elkaar spreekt. Dit is nodig om onderlinge verbondenheid te stimuleren.

Met al je vragen over het werken met kleine groepen kunt je bij het Praktijkcentrum terecht. In de afgelopen jaren is er veel expertise opgebouwd in het begeleiden van gemeenten bij zowel de voorfase, de uitvoering en het evalueren en verbeteren van het werken met kleine groepen. Ook heeft het Praktijkcentrum in 2019 onderzoek gedaan naar het functioneren van kleine groepen in vier gemeenten. De opgedane kennis delen we graag met je. We kijken graag samen met jou hoe kringen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van jullie gemeente. Ook kunnen wij helpen met het opstarten van kringen en bieden we praktische ondersteuning in de vorm van een workshop of cursus voor kringleiders of -coördinatoren.

Wil je advies of informatie over dit thema? Of wil je als gemeente worden toegerust of ondersteund op het gebied van kringen? Neem dan contact op met Hetty.

Bekijk hieronder het materiaal dat wij aanbieden:

Hetty Pullen
Neem contact op

Relevante informatie