Kansen per leeftijdsgroep

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom we kinderen vooral verhalen vertellen, bij tieners kennis overdragen en jongeren een openbare geloofskeuze laten maken? Wat zijn eigenlijk de gedachten achter de eigen programma’s en materialen die we elke leeftijdsgroep in het jeugdwerk geven?

Als Praktijkcentrum proberen we te ontdekken welke kansen voor geloofsontwikkeling de verschillende leeftijdsgroepen bieden. Zo zien wij het als een gemiste kans om kinderen van acht tot elf jaar alleen losse bijbelverhalen te vertellen. Op deze leeftijd kunnen ze namelijk al zo abstract denken dat ze het grotere plaatje van de historische context en grote lijnen in de Bijbel kunnen begrijpen. En hun nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ze dat soort informatie gretig opnemen en onthouden.
Bij tieners hoef je in de regel niet aan te komen met kennisoverdracht maar de vragen die hen bezig houden (wie ben ik? – waar hoor ik bij? – hoe doe ik ertoe?) zijn geweldige aanknopingspunten om de kern van het evangelie dichtbij te brengen.
In de fase tussen puberteit en volwassenheid schuiven jongeren dingen als commitment en settelen voor zich uit. Terwijl belijdenis doen voor hen voelt als een prestatie verlangen ze ernaar om rust te vinden bij God en niet zelf te hoeven kiezen of presteren.

Anko Oussoren en Ingrid Plantinga geven toerusting aan kerken en jeugdleiders over de kansen die er liggen in de verschillende leeftijdsgroepen van het jeugdwerk. En ze ontwikkelen materialen die passen bij deze kansen. Zoals een prachtige tijdlijn om kinderen inzicht te geven in de historische lijn van de Bijbel, relatiegerichte programma’s voor tieners en Slow reading voor jongeren.

Wil je toerusting over de kansen voor leeftijdsgroepen of kennismaken met de materialen van www.lerenindekerk.nl? Neem dan contact op met Anko of Ingrid.

Anko Oussoren
Neem contact op
Ingrid Plantinga
Neem contact op