Je hoort erbij!

In de kerk hoort iedereen erbij! Toch…? Of is de praktijk vaak anders? Diversiteit in de kerk is mooi, maar kan ook ongemak geven en vragen oproepen. Want hoe ga je om met de broer of zus in je gemeente die een verstandelijke beperking heeft? En met die jongen die homo is, of dat meisje dat lesbisch is? Hoe zorg je ervoor dat zij niet aan de rand van de kerk terechtkomen en het gevoel hebben dat ze er helemaal bij horen?

Het feit dat er zoveel verschillende mensen zijn vraagt om diversiteit in aanpak. De realiteit van kerk-zijn is dat er niet vanzelfsprekend oog is voor de behoeften van verschillende mensen. Het gesprek en het contact verloopt vaak onwennig en onhandig. Het gevaar is dat het gesprek te weinig (of niet) wordt gevoerd. Vaak wordt de gemeente helaas niet als plek ervaren waar een gesprek over LHBT+ open en veilig, zonder angst en in liefde kan worden gevoerd.

Praktijkcentrum wil hierin graag gemeentes, gemeenteleden, kerkenraden en mensen die werkzaam zijn in de kerk ondersteunen. Op het terrein van LHBT+ heeft Hetty Pullen veel nagedacht over het voeren van gesprekken en gemeenten hierin toegerust en geadviseerd. Wil je je ook binnen je gemeente bezinnen op het voeren van het gesprek over LHBT+? Neem dan contact op met Hetty om de mogelijkheden te bespreken.

Namens Praktijkcentrum is Hetty betrokken bij de site www.homoindekerk.nl (opgericht om gemeenten toe te rusten in een christelijke omgang met homoseksualiteit). Ook heeft Praktijkcentrum gesprekskaarten beschikbaar om het gesprek over LHBT+ (en homoseksualiteit) te faciliteren. Deze zijn te bestellen via info@praktijkcentrum.org en kosten (inclusief werkvormbeschrijving voor gesprek) €2,50 per stuk en vijf voor €10,- (exclusief verzendkosten).

Voor mensen met een verstandelijke beperking biedt het Praktijkcentrum de methode Bijzonder! aan: een pakket waarmee mensen met een verstandelijke beperking zich kunnen voorbereiden op het belijden van hun geloof. En een aantal pakketten met bijbelstudiemateriaal voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking.

Praktijkmateriaal om te downloaden

Praktijkcentrum heeft materiaal beschikbaar om op de catechisatie aan de slag te gaan met identiteit en seksualiteit. Deze methode heet ‘IK wil jou’ en is voor jongeren vanaf 14 jaar. In de methode komen verschillende thema’s aan bod: verkering, samenwonen of trouwen, maar ook homoseksualiteit. Je kunt ervoor kiezen om alles te gebruiken, maar je kunt ook enkele thema’s selecteren.

De handleidingen voor catecheten zijn hieronder gratis te downloaden per thema. De bijbehorende werkboeken zijn te bestellen via info@praktijkcentrum.org. Deze kosten 10€ per stuk excl. verzendkosten. Bij een bestelling van meer dan tien werkboeken, kosten ze 8,50€ per stuk.

Hetty Pullen
Neem contact op