Interim-predikant

Een interim-predikant is bedoeld voor een kerkelijke gemeente die in een transitiefase verkeert: er is iets voorbij en er moet iets nieuws komen, maar wat dat is of hoe dat kan worden bereikt, is nog niet duidelijk. In een periode van onzekerheid, soms ook van rouw of verwarring, kan een gemeente kiezen voor tijdelijke begeleiding.

De interim-predikant is, naast zijn ervaring als gemeentepredikant, opgeleid om kerken in zo’n tussenfase te begeleiden naar een nieuwe fase. Dit geeft tijd en ruimte om op adem te komen voordat de gemeente zich (opnieuw) verbindt aan een vaste voorganger. Ook kan er voor een interim-predikant gekozen worden als er juist wel sprake is van een heldere visie op een andere toekomst, maar ingezien wordt dat het specifieke competenties vereist om dat proces te begeleiden.

Het voordeel is dat de interim-predikant geen partij is in de gemeente, want een interim-predikant is een procesbegeleider. In verbondenheid met Christus en Zijn Woord legt hij of zij geen visie of ideeën op, maar zoekt in nauwe onderlinge samenwerking naar een mogelijke oplossing.

Als het gaat om de inzet van een interim-predikant werken we samen met Steunpunt Kerkenwerk. Samen met u als gemeente formuleren we de hulpvraag en opdracht. In overleg met Steunpunt Kerkenwerk wordt de detachering vormgegeven.

Meer weten? Neem contact op met Jannet de Jong of kijk op de site van Steunpunt Kerkenwerk.

Ben je benieuwd of een interim-predikant in jouw situatie past? Bekijk dan het beslisschema:

Jannet de Jong
Neem contact op