De bijeenkomsten van Kerk 20.21 draaien om ontmoeting bij de maaltijd, gebed, gesprek, Gods woord en leren door navolgen. Dat zijn concrete uitwerkingen van het DNA dat je terugvindt in Johannes 20.21: Jezus’ vrede ontvangen en doorgeven, leven als gezonden gemeenschap met een alledaagse spiritualiteit.

Persoonlijke spiritualiteit

De ontmoetingen die we organiseren zijn maar één ding – er gaat pas iets werken als je er ook in je eigen gemeenschap mee aan de slag gaat. Daarom hebben we trainers uit de praktijk gevraagd om ons toe te rusten en ‘huiswerk’ mee te geven om onszelf en elkaar te oefenen. Op de proefdag van de leergemeenschap was Rick Timmermans uitgenodigd. Hij heeft zich als auteur (o.a. Bid, luister, leef) en begeleider van retraites verdiept in allerhande vormen van spiritualiteit.

Bidden wij wel echt? Zonder een voortdurende verbondenheid met God, is het moeilijk om een authentiek en coherent christelijk leven te leiden”. Een tweet van paus Franciscus waarmee hij aandacht wil vragen voor het belang van persoonlijke spiritualiteit. Vanuit de verbondenheid met God wil ieder die hier vandaag is aan de slag in zijn gemeente. Eén van de missionaire relaties waaraan de leergemeenschap aandacht wil geven is de persoonlijke spiritualiteit(1). Rick helpt ons daarom een eigen liturgie te schrijven, met daarin elementen die we iedere dag kunnen oefenen. Een heel praktische opdracht die wordt gevolgd door een verdiepende oefening in Lectio Divina. Door het lezen, overdenken, bidden en beschouwen van een bijbeltekst – grotendeels in stilte – kan de Geest werken aan geloofsgroei.

Doorgeven

Met de training van Rick leren de aanwezigen iets voor zichzelf en iets om door te geven aan hun eigen gemeenschap. De verandering die we willen meemaken is er niet een van één middag, daarvoor is die te kort. Maar met leergierigheid en oefenbereidheid is er voor de toekomst veel winst te behalen voor wie niet alleen denkt aan nieuwe vormen van kerk zijn maar ook aan hernieuwde inhoud.

(1): naast de relatie met de ander, de relatie met de gemeente en de relatie met de wereld

Zie ook:

Jannet de Jong

Jannet de Jong

Adviseur Praktijkcentrum
Maakt graag samen nieuwe plannen die passen bij jouw gemeente. Doet dat het liefst in een duurzaam proces. Studeerde theologie en missionair gemeente-zijn met de vraag: hoe ben je kerk vandaag en wat heb je daarvoor nodig? Werkt aan gemeenteonderzoek en denkt na over krimpende kerken. mail Jannet
Jannet de Jong
Jannet de Jong

Latest posts by Jannet de Jong (see all)