kringleiders

kringleiderscursus

Deze cursus traint kringleiders om zo in de gemeente kringen op een bijbelse en opbouwende manier vorm te geven en te leiden.

In veel gemeenten schieten kringen als paddestoelen uit de grond. Voor menig gemeentelid voorziet deze vorm van ‘omzien naar elkaar’ in een grote behoefte. De implementatie van kringen vraagt echter een zorgvuldig proces.

In de eerste plaats is het van belang dat de gemeente betrokken wordt bij de vorming van een visie op kringen. Maar dat is niet het hele verhaal. Voor een regiegroep is het inmiddels allemaal gesneden koek, maar dan moet de praktische vertaling van de visie nog ‘tussen de oren’ gaan zitten, zowel bij kringleiders als gemeenteleden. Hoeveel vrijheid hebben de kringen bijvoorbeeld bij die vertaalslag? En op welke manier geeft de kerkenraad leiding in het hele proces? En wie is verantwoordelijk voor de monitoring en de evaluatieprocessen?

Al deze onderwerpen kunnen aan de orde komen in de kringleiderstraining. Voor elke gemeente wordt een programma op maat gemaakt. Een volledige training is vier dagdelen, maar één workshop over bijvoorbeeld werkvormen is ook mogelijk.
De training heeft als doel om ervaren of onervaren kringleiders toe te rusten in hun taak. Het wil hun inzichten en competenties helpen vergroten op zowel geestelijk als praktisch gebied. Het gebruik van de Bijbel neemt een belangrijk plaats in.