Bijgaand een stukje uit een advertentietekst van de NetKerk Amsterdam (PKN).

“Helpen waar geen helper is, dat is het ideaal van de Protestantse Kerk Amsterdam. Kloven overbruggen tussen jong en oud, gelovig en ongelovig, have’s en havenots.
Waarom? Omdat we geloven dat het beeld van God in ieder mens te zien is. De kerk zou bij uitstek de plaats kunnen zijn, waar mensen samenkomen. Om inspiratie op te doen en zo het verschil te maken. In stad, buurt en voor elkaar.  Veel twintigers en dertigers delen deze idealen van de kerk, maar voelen zich niet – meer – thuis in de vorm van de kerk zoals die gegroeid is.”

Voor mensen in Amsterdam die zich hierin aangesproken voelen startte een nieuw initiatief: de Netkerk (vanaf begin 2013 start ze) Amsterdamse twintigers uit alle delen van de stad, die zich losjes aan elkaar verbinden. Met Jezus als inspiratiebron zoekt de Netkerk naar een nieuwe vorm van gemeenschap.

Uit de advertentietekst nog een stukje:

Wie is je werkgever? Op allerlei plaatsen in de stad zijn kerken bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Met nieuw elan en oude verhalen bieden ze een geestelijk thuis voor Amsterdammers van allerlei. Van de Preek van de Leek tot het Vreemdland Festival, van inspirerende concertformules tot een Burennetwerk en een pioniersgemeente op IJburg. Zij vormen de Protestantse Kerk Amsterdam, zie www.protestantsamsterdam.nl en de Protestantse Diaconie, zie  www.diaconie.org. Deze twee organisaties maken de Netkerk mogelijk. De Netkerk is zelfbewust, zelfstandig en eigenzinnig. ‘Powered by’ de Protestantse Kerk en Protestantse Diaconie dragen we zelf verantwoordelijkheid voor wat er in de Netkerk gebeurt.”

Symposium Missionaire gemeenschapsvorming

Het kerkelijk landschap in Nederland is de laatste tien jaar sterk veranderd. Lokale gemeenten zoeken gedreven naar nieuwe vormen die aansluiten bij de leefwereld van moderne mensen en durven hierin stappen te zetten. Kerkgenootschappen maken budget en middelen vrij voor pioniersplekken en hogescholen en universiteiten dragen bij met onderzoek. Het zijn hoopvolle ontwikkelingen in een land waarin de krimp van kerken nog steeds doorzet.

Het programma

  • 10.00 Opening door Matthijs Vlaardingerbroek
  • 10.15 Stefan Paas – ‘Five marks of mission’.
  • 11.00 Looproute langs vijf opmerkelijke missionaire initiatieven
  • 12.30 Lunch
  • 13.30 Visie en lancering van de Werkgemeenschap Missionaire Gemeenschapsvorming
  • 14.15 Kwartettijd – Netwerktijd waarin je uitdeelt wat je hebt en ontvangt wat je boeit
  • 15.15 Muziek  en Afsluitend gebed
  • 15.55 Netwerktijd

Plaats: Bethelkerk, Veenendaal
Kosten: €30,- (incl. lunch en IDEA special over missionaire gemeenschapsvorming)
Aanmelden kan hier

Anko Oussoren

Anko Oussoren

Adviseur at Praktijkcentrum
Is sociaal, geïnteresseerd in mensen en heeft zich vooral de laatste jaren ingezet voor jongeren binnen en buiten de kerk. Zijn passie ligt bij het jeugdwerk en het missionair gemeente-zijn. Hij heeft het verlangen om gemeenten toe te rusten vanuit de liefde van God. Mail naar Anko
Anko Oussoren
Anko Oussoren
Anko Oussoren

Latest posts by Anko Oussoren (see all)