De kerkdienst op zondag is in veel gesprekken over geloof en kerk een belangrijk onderwerp. De dienst in het kerkgebouw wordt dan gemakkelijk gelijkgesteld aan de dienst aan God! Niets is echter minder waar: de ontmoeting met God op zondag mag dan het brandpunt van het (gemeente)leven zijn (en zelfs daar kun je over twisten), de dienst aan God beslaat je hele leven!

Het leven is één

Het leven is één. Wat betekent dat voor de gesprekken over liturgie?[1]

  1. Zoek steeds naar verbinding met het dagelijks leven in. Relaties, recht en onrecht, natuur en milieu: hoe doe je het goede, in de kerk, thuis en op je werk?
  2. Zoek naar de juiste verhouding met de cultuur. Dat kan de directe omgeving van de kerk zijn, maar ook de samenleving in de regio of in de stad, in Nederland of de subcultuur van de bezoekers van de gemeente. Elke dienst is contextueel en heeft dus een relatie met de cultuur, de traditie en de omgeving van de gemeente. De vervolgvraag is of je meegaat met die context, of een tegengeluid laat horen. Denk voor opvallende voorbeelden aan de Torrie van Mattie, StroomWest of de Enschedese Legokerkdienst.  Maar ook aan de manier waarop veel reformatorische vrouwen zich kleden of hoe we zelf vasthouden aan rituelen en gebruiken die soms al honderden jaren oud zijn.
  3. Zet lijf en leden in in de liturgie. Alleen ons hoofd en zelfs alleen ons hart vertellen maar een half verhaal. We hebben zintuigen en handen nodig om te vertellen, te luisteren, te zingen, te delen, aan te raken en uit te beelden. Zonder lichamelijkheid geen liturgie.
  4. Geef stem aan gevoel én verstand. Er is niets mis mee om ruimte te geven aan gevoel, ook als dat twijfel, woede of teleurstelling is. Tegelijk is het geweldig om te weten dat hier ook iets naast staat: de onveranderlijke God wiens beloften altijd hetzelfde blijven.

Zoeken naar eenheid in je leven, op zondag en door de week, in de kerk en op het werk geeft veel ruimte voor groei. Groei voor je eigen leven, maar ook groei van de gemeenschap. De kerkdienst is  niet alleen zoeken naar bevestiging van wat je al dacht of wist, maar geeft nieuwe voeding en richting aan de vragen waar je door de week mee zit.

De kerkdienst is niet een plek om een nieuwe dosis geestelijkheid te halen, maar een plek om jezelf te brengen.

Met lichaam en geest en hart. Met je gezin e, je omgeving en met je hele weekagenda.

 


[1] De GKv van Apeldoorn-centrum heeft zich bezonnen op Veelkleurig vieren en verzamelde enkele interessante artikelen, met verwerkingsvragen. klik hier voor meer informatie

Jannet de Jong

Jannet de Jong

Adviseur Praktijkcentrum
Maakt graag samen nieuwe plannen die passen bij jouw gemeente. Doet dat het liefst in een duurzaam proces. Studeerde theologie en missionair gemeente-zijn met de vraag: hoe ben je kerk vandaag en wat heb je daarvoor nodig? Werkt aan gemeenteonderzoek en denkt na over krimpende kerken. mail Jannet
Jannet de Jong
Jannet de Jong

Latest posts by Jannet de Jong (see all)