“Wat heb je nodig als je wordt uitgezonden naar een onbekend land?”

De circa dertig aanwezigen in de Veenhartkerk in Mijdrecht zijn even stil en beginnen dan te opperen:

 • ‘zegen’,
 • ‘een sterk thuisfront’,
 • ‘de taal van het land’,
 • ‘mensen die met je optrekken’,
 • ‘geld om je werk te doen’,
 • ‘een roeping’, ‘passie’.

Wat heb je nodig om als gemeente het evangelie uit te dragen? In principe hetzelfde. En het begint allemaal met een besef van gezonden-zijn, net als Jezus. Met weinig meer dan de persoon die je bent. Of, om het met de bekende missioloog Newbigin te zeggen: The local community is the hermeneutic of the gospel. Weerspiegel samen het evangelie, dat is de opdracht voor de gemeente.

Veenhartkerk

Gerbram Heek legt als predikant van de Veenhartkerk graag uit hoe zijn gemeente opnieuw bij de kern van gemeentezijn uitkwam. Toen de kerk zo klein was geworden dat er geen ambtsdragers meer gekozen konden worden is de kerkenraad met de gemeente in gesprek gegaan. In juni 2006 is de kerk gesloten. Om vervolgens als gemeentestichtingsproject weer te openen. Zijn les voor de aanwezigen: Zodra je missionaire dingen gaat doen ontdek je hoe groot de kloof is tussen wat er in de kerk gebeurt en daarbuiten. Dat betekent dat je gaat nadenken over de kern van je bestaan, Jezus Christus. De gemeente maakte een grote verandering door: in plaats van te focussen op voortbestaan ging ze leven vanuit vertrouwen op God en vanuit het besef dat er werk lag voor de christenen in Mijdrecht (max. 15% van de inwoners gaat naar de kerk). Nu bestaat de gemeente uit ongeveer honderdzestig leden met de uitgangspunten: Kerk voor jou, voor vandaag en voor De Ronde Venen.

Succesfactoren

Wat heeft nou gemaakt dat deze gemeente opnieuw kon beginnen? Volgens Gerbram zijn er zeker vijf factoren aan te wijzen:

 1. de gemeente ging terug naar de kern,
 2. heeft een open houding naar de omgeving,
 3. geeft ruimte voor leiderschap,
 4. durft te kiezen wat ze wel en niet doet en gelooft dat God het kan geven.
 5. Het hoger doel van de gemeente: vol van Jezus onze omgeving omarmen. En dat is ook het verlangen van de andere aanwezigen.

Vol van Jezus onze omgeving omarmen. En dat is ook het verlangen van de andere aanwezigen.

Zie ook:

 

Jannet de Jong

Jannet de Jong

Adviseur Praktijkcentrum
Maakt graag samen nieuwe plannen die passen bij jouw gemeente. Doet dat het liefst in een duurzaam proces. Studeerde theologie en missionair gemeente-zijn met de vraag: hoe ben je kerk vandaag en wat heb je daarvoor nodig? Werkt aan gemeenteonderzoek en denkt na over krimpende kerken. mail Jannet
Jannet de Jong
Jannet de Jong

Latest posts by Jannet de Jong (see all)