In het vorige blog heb ik een impressie gegeven van de eerste regioavond in Rotterdam. Naar aanleiding van de bijeenkomsten in Rotterdam en Ede wil ik met dit blog wat meer de praktijk van het jeugdwerk in duiken. Want dat je dit onderwerp ter sprake wilt brengen dat is 1 ding, maar hóe je dat vervolgens doet dat is een 2e!

Doelgroep

Het scheelt nogal met welke doelgroep je dit onderwerp wilt bespreken. Wanneer je bijvoorbeeld in gesprek gaat met jongeren van 12 á 13 jaar (en je komt door het gegiechel of juist de enorme stilte heen!) dan zal je een volledig ander gesprek hebben dan met jongeren van 18 jaar die hun eerste, tweede of derde verkering net achter de rug hebben.  Daar waar seksualiteit voor de puber nog redelijk buiten zichzelf lijkt te liggen, zijn vragen rondom seksuele identiteit en het maken van keuzes daar in aan de orde van de dag voor jongeren en (jong)volwassenen.
Maar niet alleen de levensfase bepaald het gesprek maar ook of je met jongens of met meiden in gesprek bent.
Voor een jongen die net zijn eerste natte droom heeft gehad is het duidelijk dat hij een seksueel wezen is. Veel jongens zullen gaan experimenteren met bijvoorbeeld masturberen maar wanneer er verder geen woorden aan gegeven worden liggen schaamte en/of weinig zelfbeheersing op de loer.
Bij meiden ligt dit vaak weer anders, waar de seksuele identiteit vaak echt nog volledig moet ontluiken. Hierbij kunnen meiden in relaties ook sterk op zoek zijn naar bevestiging, wat sneller kan leiden tot het overgaan van grenzen ten aanzien van hun seksualiteit.
Wanneer je dan ook met dit onderwerp aan de slag wilt op jeugdvereniging en of catechisatie is het goed om eerst voor jezelf te overwegen om jongens en meiden apart te ontmoeten hierover. Het heeft dan wel de voorkeur om meiden met vrouwen in gesprek te laten gaan, en jongens met mannen.

Jeugdvereniging materiaal

Youth for Christ heeft samen met het Centrum een werkmap beschikbaar gesteld met diverse jeugdvereniging-programma’s voor de jonge jeugd (12-15). Hierin vind je ook aparte onderdelen terug voor jongens of meiden.
Naast programma’s voor de jongeren zit er ook een programma in voor de jeugdleider. In het vorige blog  heb ik al het één en ander geschreven over het belang van eerst zelf het gesprek over seksualiteit voeren voordat je er met je jongeren over begint.
Ook de HGJB (Hervormd Gereformeerde Jongeren Bond) heeft verschillende materialen die te gebruiken zijn op Jeugdvereniging. Zij hebben losse themaprogramma’s  die je kunt gebruiken bij de jonge jeugd en ander materiaal voor de oudere jeugd.
Een ander boekje die je op jeugdvereniging voor 12-16 kunt gebruiken is “Het grote verschil”. Dit is geen werkboek, maar een klein leesboekje over de verschillen tussen jongens en meiden. Het is een heel leuk vormgegeven en praktisch boekje die zich er voor leent om uitgedeeld te worden aan de jongeren. Dit zou bijvoorbeeld een mooi cadeautje kunnen zijn als afsluiting op de gebruikte materialen van het Centrum of de HGJB.
In de sfeer van cadeautjes is dit boekje “Het huwelijk” een geschikte versie voor de wat oudere jeugd. Het biedt voldoende gesprekstof. Wil je met de oudere jeugd toch liever dit onderwerp bespreken aan de hand van een programma dan raad ik je het programma van Denkstof aan. Aan de hand van een filmpje en een programma kun je zo met je jongeren in gesprek.
Wil je toch graag nog wat beter zijn voorbereid als jeugdleider dan kun je voor circa 5,- een handleiding voor jeugdleiders downloaden op vrijeliefde.nl

Catechese

Het materiaal van Denkstof kun je ook goed als basis gebruiken voor een catecheseavond over dit onderwerp. Dit geldt ook voor het eerder genoemde boekje “Het huwelijk”. Voor de wat oudere jeugd is er vaak wel het één en ander verwerkt in de gewone catechesemethode, maar bovenstaand materiaal is erg goed te gebruiken als aanvulling daarop.
Voor de jongere jeugd, 14 á 15 jaar, is er een speciale catechesemethode ontwikkeld “IK wil jou!”. Met de online verkrijgbare handleiding kun je hier als catecheet goed mee uit de voeten.

Een ander boek dat ik hier graag nog wil noemen is het boek “Hot issues” van Esther Kaper. Het boek biedt geen programma maar biedt wel zowel voor de jeugdleider als voor de jongeren heel veel (openhartige) informatie over seks en seksualiteit. Met een beetje een creatieve jeugdleider of catecheet zou je hier nog wel eens een heel mooi en boeiend programma mee kunnen maken!

Moniek Mol

Moniek Mol

Weet als enthousiaste en gedreven adviseur de verschillende kanten van een zaak te belichten. Heeft door diverse banen binnen kerkelijk én niet-kerkelijk jeugdland een brede kijk op verscheidenheid van generaties. Houdt van Zijn kerk en wil graag bijdragen aan een bloeiend Koninkrijk. Wil Hem volgen en ziet dit als een groot avontuur. Mail Moniek
Moniek Mol

Latest posts by Moniek Mol (see all)