Schrijf 25 november in je agenda! Want op deze dag gaan we samen met muzikanten, beamteams, predikanten, liturgiecommissies en andere geïnteresseerden bezig met de invulling van de kerkdienst. Wat gebeurt er eigenlijk in een kerkdienst? · Waarom gaan we er naar toe? · Hoe is een kerkdienst opgebouwd?· Hoe maak je keuzes, kies je teksten en liederen, geef je vorm aan liturgie in jouw gemeente?

Doel van deze dag:

Een dag lang samen ….

  • vieren dat God ons de mogelijkheden en talenten geeft om in zijn kerk, op diverse manieren, aan de slag te gaan. 
  • zoeken naar de mogelijkheden en talenten die God aan ons, in onze kerk, traditie en daarbuiten gegeven heeft. 
  • oefenen met nieuwe kennis en opgedane vaardigheden.
  • werken aan kennis en ideeën voor onze kerken in de toekomst. 

Liturgiecommissies, beamteams, orga-/pianisten en … :

‘Vroeger was alles duidelijker: de dominee maakte een preek, zocht daar wat psalmen bij die hij op zaterdagmiddag opstuurde naar de organist en door de koster op een liturgiebord liet aankondigen. Anno 2017 gaat het voorbereiden van een kerkdienst er vaak heel wat anders aan toe: zoveel betrokkenen, zoveel verschillende onderdelen…’
Hoe zorg je er dan voor dat de kerkdienst geen verzameling losse flodders wordt, waarin iedereen “zijn of haar ding doet”? Hoe kun je goed met elkaar samenwerken en blijf je daarbij met elkaar gericht op het geestelijke doel van je inspanningen? En: Wat heb jij nodig om je taken goed uit te kunnen voeren?
Met deze vragen – en meer! – gaan we samen aan de slag op de Werkdag Liturgie.

Programma:

09:45 – 10:00   Inloop, inschrijven voor de workshops
10.00 – 10:20 Opening 
10:20 – 11:10 Een belijdenisdienst: Zoveel mensen, zoveel meningen?
11:10 – 11:25 Koffiepauze
11:25 – 12:25   1e workshopronde
12:25 – 12:45 Middagviering
12:45 – 13:30 Lunchpauze
13:30 – 13:45 Presentatie nieuw Gereformeerd Kerkboek
13:45 – 14:45 2e workshopronde
14:45 – 15:15 Panelgesprek en plenaire sluiting
15:15>> Mogelijkheid om te zingen en na te praten

Workshops:

1. Ieder zingt zijn eigen lied (en dat klinkt soms knap vals

Ingrid Plantinga & Koos Tamminga

Wie kent ze niet: conflicten over muziekstijl, sfeer, volgorde of onderdelen van de kerkdienst? En als iedereen zijn eigen ding doet in de kerkdienst kan het al gauw een rommeltje worden. Lastig al die verschillen? In deze workshop gaan we aan de slag met de uitdagingen van al die verschillende wensen en smaken die er leven met betrekking tot de kerkdienst. Hoe ga je daarmee om? En we gaan ontdekken welke kansen het biedt om samen God te dienen en niet zelf het hoogste lied te zingen!
2. Een kerkdienst ontwerpen

Jasper Bosman & Harrie de Hullu

Samen nadenken over de opzet en invulling van de eredienst.
3. Meer dan ‘horen, zien en zwijgen’. Over liturgie en zintuigen

Anje de Heer & Geranne Tamming

‘Kun je een kerkdienst ook proeven? Hoe blijf je geconcentreerd als je zo lang stilzit? Waarom is er eigenlijk zo weinig te kijken in onze kerken? Hoe komt het dat ik bij sommige liederen meer voel dan bij andere liederen, en hoe werkt God daarin?’ In onze gereformeerde woordtraditie lijkt niet altijd ruimte te zijn om te zien, horen, ruiken en voelen …. of toch wel?
4. Liedboek 2013, een bundel voor een veelkleurige kerk

Anje de Heer

In een uur tijd ga je op verkenningstocht door het nieuwe liedboek. Hoe is het liedboek opgebouwd? Welke stijlen kom je er tegen? En: Hoe gebruik je het liedboek goed in jouw gemeente?
5. Aanbid God met heel je hart, ziel en verstand

Jojanneke Rijlaarsdam

Een praktische en geestelijke verdieping in jouw rol als muzikant/zanger(es)/aanbiddingsleider.

                                                                          

  • Datum en locatie: 25 november. De Kandelaar, Heiligenbergerweg 64, 3816 AL Amersfoort
  • Kosten: €37,50 p.p.
  • Aanmelden? Klik hier 

Predikanten:

Wie deze dag als voorganger bezoekt en de bijbehorende opdracht uitvoert, verdient daarmee een studiepunt in het kader van Permanente Educatie Predikanten (PEP). De opdracht zal gericht zijn op het samen vormgeven aan de liturgie. Kom daarom als predikant zeker niet alleen naar deze dag, maar neem leden van je beamteam, kerkband, organistengroep, kinderclub, welkomstteam, liturgiecommissie, voorlezersgroep en andere belangstellenden mee. Iedereen die bij de zondagse kerkdienst, en andere samenkomsten waarin liturgie een rol speelt, betrokken is – en is dat eigenlijk niet de hele gemeente? – is van harte uitgenodigd voor deze dag! Aanmelding voor deze PEP-cursus als predikant kan via https://www.pepredikanten.nl/liturgie