Steeds vaker wordt er met jongeren gesproken over seksualiteit. Op school zijn er programma’s, de boekhandel heeft inmiddels een veelkleurig en divers aanbod en ook binnen de kerk is het geen onbesproken onderwerp meer. Toch neemt dat niet weg dat het voor velen een moeilijk onderwerp blijft om over te praten. Het blijven steken in oppervlakkigheden is dan makkelijker –hoe moeilijk dat ook al kan zijn- dan écht met elkaar in te gaan op wat seksualiteit is en wat het met je doet.

Tijdens deze avond willen we graag met de jongeren in gesprek over hoe God je ziet en hoe je vandaaruit met seksualiteit omgaat. Het is geen avond waarin we verkennen wat de bijbel over seksualiteit zegt, het is een avond waarbij we de openheid willen creëren om echt met elkaar in gesprek te gaan over seksualiteit. Soms draagt een spreker van buitenaf bij in het creëren van een open sfeer. Om die reden bieden we naast onze werkmap ‘In gesprek over seks’, waar jeugdleiders zelf mee aan de slag kunnen, een werkavond aan voor de jongeren met hun jeugdleiders.

Plenair programma

In het programma komt het volgende aan bod:

  • in gesprek over seksWie ben je? Tieners zijn volop bezig met zoeken naar zichzelf. Maar wie ben je dan eigenlijk: wie anderen zeggen dat je bent? Of, ben je wat je doet? Vandaaruit willen we uitkomen bij dat je boven alles Gods kind bent en dat God graag met elk aspect van je leven te maken wil hebben. Niet als boeman, maar omdat Hij als geen ander weet wat goed voor je is.
  • Help, ik ben tiener! Kort zoomen we in wat er allemaal veranderd in het leven én lichaam van een tiener en dat het af en toe best ingewikkeld is om met jezelf te leven.
  • Verschillen jongens en meiden: God heeft man en vrouw apart geschapen, welke verschillen kunnen we met elkaar bedenken?
  • Seksualiteit: Waar hebben we het over bij seksualiteit? We nemen het misverstand weg dat íedereen het al doet, dat grenzen stellen én aangeven belangrijk is en stippen eventueel kort iets aan over nare ervaringen en zelfbeheersing (oa porno).

Door veel interactie en diverse quiz-elementen krijgt deze pittige avonden een luchtig karakter. Naast een plenair gedeelte wordt er in groepjes gewerkt van alleen jongens en alleen meiden. In deze groepjes wordt gewerkt met stellingen, bijbelteksten en adviesvragen.

 Praktische informatie

  • Duur programma:       2,5-3 uur
  • Kosten programma:    300,-
Moniek Mol

Moniek Mol

Weet als enthousiaste en gedreven adviseur de verschillende kanten van een zaak te belichten. Heeft door diverse banen binnen kerkelijk én niet-kerkelijk jeugdland een brede kijk op verscheidenheid van generaties. Houdt van Zijn kerk en wil graag bijdragen aan een bloeiend Koninkrijk. Wil Hem volgen en ziet dit als een groot avontuur. Mail Moniek
Moniek Mol

Latest posts by Moniek Mol (see all)