Afgelopen zaterdag was de eerste pepdag voor kerkenraden. Gerard ter Horst, Redacteur kerk en religie van het Nederlands Dagblad was aanwezig en hij schreef een artikel.

Zo langzamerhand heeft iedereen er mee te maken: een kind, familielid of vriend die de kerk loslaat en het geloof vaarwel zegt. Dat was merkbaar in een bovenzaaltje van Het Lichtpunt in de Asser nieuwbouwwijk Kloosterveen. ‘Geloofsverlating’, een nieuwe term, vraagt aandacht voor het onzichtbare: wat gebeurt er met het geloof van leden die in stilte de kerk verlaten? En hoe ga je om met vragen als ‘gaat mijn kind voor eeuwig verloren’ en ‘kan ik nog bouwen op de doopbelofte die het kind ooit heeft ontvangen’? Als iemand afscheid neemt van het geloof confronteert dat de gelovige met de vraag waarom hij zelf wel gelooft en hoe hij aan dat geloof komt. Dit kan in verband worden gebracht met de leer van de uitverkiezing, dat ‘keurig netjes in onze geloofsbelijdenis staat maar waar we verder niets mee doen’.

Klik hier voor het volledige artikel.

Hetty Pullen

Hetty Pullen

Adviseur at Praktijkcentrum
Houdt van processen met mensen in de kerk. Daar waar het praktisch gaat over kringen, pastoraat, catechese en mensen met beperkingen. Als creatief denker en ontwikkelaar van producten zet ze zich in op die thema’s die mensen in de kerk aan het hart gaan. Ze is vaak kartrekker en door haar daadkracht en ruime ervaring in toerusting van de gemeente onmisbaar in de organisatie. Mail naar Hetty
Hetty Pullen
Hetty Pullen

Latest posts by Hetty Pullen (see all)