Gisteren ben ik getrouwd! Ik heb de achternaam van mijn man aangenomen en dat voelt best een beetje vreemd. Ik ben nog steeds dezelfde, maar als ik mijn nieuwe naam uitspreek, lijkt het wel of het over iemand anders gaat. En daardoor realiseer ik me dat mijn achternaam een onderdeel van mijn identiteit is.

In de Bijbel zijn namen en hun betekenis vaak belangrijk. Personen kregen een naam die bij hen paste. Soms kregen zij een nieuwe naam, bijvoorbeeld om een bijzonder moment te markeren.

Over mensen die een naam met een speciale betekenis kregen, kun je onder andere lezen in Genesis 25:26, Jesaja 7:14, Handelingen 4:36.

Lees over hen die een nieuwe naam kregen in Genesis 17:5 en 15, Genesis 32:29, Daniël 1:6.

Om over na te denken

  • Wat zeggen de namen in de bovengenoemde teksten over de betreffende personen?
  • Wat waren de redenen waarom sommigen een nieuwe naam kregen?
  • Zoek eens op wat jouw naam betekent. Past die naam bij wie jij bent?
  • Op het doopvont in mijn kerk staat een tekst uit Jesaja 43:1. ‘Ik heb je bij je naam geroepen, je bent van mij!’ Ook uit de verzen die daarna volgen, blijkt dat God alles over heeft voor Jakob, voor Israël, voor de mensen die bij hem horen. Wat betekent dat voor jouw identiteit?

Om te doen

  • In Openbaring 2:17 staat dat je van God een nieuwe naam zult ontvangen. Een naam die perfect bij jou past. Sta daar een moment bij stil, verwonder je erover en breng daarvoor dank aan God.
  • Zoek je doopcertificaat op en zet ‘m een tijdje op een plek waar je hem regelmatig ziet. Herinner jezelf zo aan het feit dat jouw identiteit in Jezus Christus ligt.
  • Leg naast het certificaat een witte steen. Verheug je over wat God in de toekomst wil doen en aan je zal geven.
Anko Oussoren

Anko Oussoren

Adviseur at Praktijkcentrum
Is sociaal, geïnteresseerd in mensen en heeft zich vooral de laatste jaren ingezet voor jongeren binnen en buiten de kerk. Zijn passie ligt bij het jeugdwerk en het missionair gemeente-zijn. Hij heeft het verlangen om gemeenten toe te rusten vanuit de liefde van God. Mail naar Anko
Anko Oussoren
Anko Oussoren
Anko Oussoren

Latest posts by Anko Oussoren (see all)