De komende weken vind je op dit weblog meerdere artikelen over liturgie en eredienst. Vandaag een samenvatting van de regioavonden die we in samenwerking met prof. C.J. de Ruijter organiseerden: Een kerkdienst die je leven verandert.

Rondom de kerkdienst spelen verschillende discussies. Men zegt: het moet anders of men zegt: het gaat anders dan vroeger. Maar wat zit er eigenlijk achter de meningen die een rol spelen? Dat zijn verschillende verlangens rondom wat je verwacht in de kerkdienst.

Verlangens rond de kerkdienst

  1. Preken
  2. Liederen
  3. Muziekvormen
  4. Voorganger en gemeente

Verlangens zijn er in soorten

  1. Primaire wensen: Je verlangen is te stillen, bijvoorbeeld honger of vermoeidheid
  2. De onderliggende wil: Wie wil je zijn? Bijvoorbeeld een gezond mens zijn. Dus eet je niet zomaar alles wat je wilt.

Veel discussies rondom de kerkdienst hebben met dit onderscheid te maken. Dan lijkt de geuite wens er een van de tweede orde, maar is het er een van de eerste.

Als gedoopte christenen erkennen we dat we zijn geschapen tot God. Ons verlangen vindt pas rust bij Hem. Dat zijn verlangens van de derde orde!

Dit brengt samenhang tussen het eerste en tweede verlangen. Laat deze twee dan ook niet zomaar tegenover elkaar staan. Denk aan uitspraken als: ja maar, het gaat toch niet om uiterlijkheden? Het gaat toch om het woord van God? Hiermee wordt de eerste orde weggestreept tegen de tweede – en zelfs derde orde.

Andersom komt het ook voor. Mensen verklaren een gemeente ‘dood’ terwijl achteraf blijkt dat ze verveeld waren. Een primair verlangen overheerst dan de tweede en derde orde.

Afgelopen maand hebben we regioavonden georganiseerd waarin prof. De Ruijter dieper op dit onderwerp is ingegaan. Deze spreekavond komt voort uit een interactief college dat prof. De Ruijter heeft gegeven op de Schooldag 2011. Van dit interactief college is een dvd gemaakt die je kunt bestellen.

Ook hebben we n.a.v. de regioavonden in een kerk een gespreksavond avond gehouden waarin we ambtsdragers met  jongeren in gesprek gingen om samen met elkaar door te spreken over een kerkdienst die je leven verandert.  

Hieronder staat de PowerPoint van de avonden en wil je meer informatie over een avond voor jou gemeente (avond voor en met jongeren), of de dvd met gesprekspapier, neem contact op: info@centrum-g.nl

Jannet de Jong

Jannet de Jong

Adviseur Praktijkcentrum
Maakt graag samen nieuwe plannen die passen bij jouw gemeente. Doet dat het liefst in een duurzaam proces. Studeerde theologie en missionair gemeente-zijn met de vraag: hoe ben je kerk vandaag en wat heb je daarvoor nodig? Werkt aan gemeenteonderzoek en denkt na over krimpende kerken. mail Jannet
Jannet de Jong
Jannet de Jong

Latest posts by Jannet de Jong (see all)