Er zijn verschillende redenen waarom mensen terugkomen bij de kerk. Gisteren las ik de redenen van Rachel die op haar 22e de kerk verliet en op haar 27e de kerk weer terug vond. ‘s Avonds mochten wij ook een avond in Ommen hebben rond het thema ‘Mijn (klein) kind gelooft het wel’. Aan het eind van de avond deelden we onderstaande 15 punten waarom Rachel weer terug was gekomen.

Rachel noemt de volgende 15 zaken.
De vetgedrukte regels schrijft ze, zijn voor haar het meest belangrijk geweest:

 1. Jezus
 2. Het dagboek dat ik aan tafel lees
 3. De vrouwen van de kerk die meteen langskomen als iemand ziek is, een baby krijgt, sterft: de warmte, de aandacht en de bloemen
 4. Avondmaal
 5. Andere zoekers die ik ontmoette, niet van de kerk msischien, maar wel gelovig  en die mijn vragen deelden
 6. De eerste preek die ik hoorde van een vrouwelijke dominee
 7. Mijn trots inslikken. En beseffen dat ik deel wil uitmaken van een gemeenschap. Met mensen die anders zijn dan ik
 8. Liturgie die klinkt als poezie
 9. Mijn  ouders, met wie ik het vaak  niet eens ben, maar het aller- allerbeste lieten zien wat Christelijk meeleven en wat genade is.
 10. Al die andere mensen die meeliepen op mijn weg
 11. Een paar bijzondere boeken
 12. Onze kerkplant (dochtergemeente) die faalde op papier, maar mijn leven veranderde en me hoop gaf op een kerk voor en met toekomst
 13. Vrienden met wie ik at, naar de film ging en sprak (zelfs soms over God!)
 14. Het sporadische, vaak moeizame kerkbezoek
 15. Genade, genade, genade, genade, genade, genade, genade

Hier vind je het originele artikel terug

Anko Oussoren

Anko Oussoren

Adviseur at Praktijkcentrum
Is sociaal, geïnteresseerd in mensen en heeft zich vooral de laatste jaren ingezet voor jongeren binnen en buiten de kerk. Zijn passie ligt bij het jeugdwerk en het missionair gemeente-zijn. Hij heeft het verlangen om gemeenten toe te rusten vanuit de liefde van God. Mail naar Anko
Anko Oussoren
Anko Oussoren
Anko Oussoren

Latest posts by Anko Oussoren (see all)