(Crisis-)begeleiding

Gemeentezijn is een prachtig geschenk, maar ook een opdracht. Soms kan het fijn zijn om als gemeente te worden begeleid. Voorbeelden van thema’s waarbij wij kunnen begeleiden zijn: een nieuwe werkstructuur in een kerkenraad, krimp in de gemeente, een toename van pastorale taken in wijkgroepen, de uitwerking van een missionair initiatief of het helpen opstellen van een beroepingsprofiel in een vacante gemeente.

Praktijkcentrum gaat graag aan de slag met de vragen of moeilijkheden die in jouw gemeente leven. Veel van de begeleiding die we bieden, is maatwerk. We gaan bijvoorbeeld graag een traject op maat aan met jouw gemeente om te kijken hoe we kunnen helpen. De trajecten variëren van één of twee adviesgesprekken tot enkele jaren intensief optrekken met een kerkenraad of een gemeente. Dit doen we steeds in combinatie met onderzoek naar de specifieke context. Hiervoor maken we gebruik van de expertise en de ervaring die we hebben opgebouwd en sluiten we aan op de mogelijkheden van jouw gemeente.

Minder zichtbaar, want vaak van vertrouwelijke aard, is onze betrokkenheid bij gemeenten in of net uit een crisis. De aanleiding van deze situaties is divers: van een conflict in de gemeente tot traumatische gebeurtenissen. Het is waardevol om een tijd met een kerkenraad mee te lopen in een verdrietige of conflictueuze situatie. Hier mogen we adviseren, dienen we als klankbord en werken we vaak ook samen met andere kerkelijke instanties om richting en verlichting te brengen in een zware situatie.

Ben je op zoek naar begeleiding voor jouw kerkenraad of gemeente, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze coördinator advieswerk Jannet de Jong.