Wanneer:
16 november 2019 @ 09:30 – 15:30
2019-11-16T09:30:00+01:00
2019-11-16T15:30:00+01:00
Waar:
Theologische Universiteit Kampen
Broederweg 15
8261 GS Kampen
Kosten:
De kosten zijn 30,- p.p. of voor een kerkenraad met meer dan 6 personen een vast bedrag van 150,-.

Op DV 15 november 2019 vindt het symposium ‘Mij niet meer gezien plaats’. Hoogleraren, onderzoekers en theologen reflecteren op kerkverlating op basis van onderzoeken. Speciaal voor kerkenraden organiseert het Praktijkcentrum aansluitend op DV 16 november een werkconferentie ‘Zin in de toekomst’.

Doelgroep

Ambtsdragers die leidinggeven aan gemeenten die geconfronteerd worden met kerkverlating en van wie verwacht wordt dat ze geestelijke leiding (blijven) geven aan hun gemeenten.

Locatie

Theologische Universiteit Kampen
Broederweg 15, 8261 GS Kampen

Doelstelling

In deze werkconferentie reflecteert u op en beantwoordt u deze vragen:

 • In hoeverre herkennen we dit in onze gemeente?
 • Is kerkverlating ook geloofsverlating: hoe kunt u deze kerkverlating duiden?
 • Wat bieden onderzoeken aan richting in het leidinggeven als ambtsdrager?
 • Wat betekent dit concreet voor uw gemeente?

Programma

 1. Landelijk en lokaal:
  Introductie van het probleem: landelijke groei- en krimpcijfers en de betekenis daarvan voor uw gemeente. Presentatie van cijfers en aanvulling door u als kerkenraad *).
 2. Duiding:
  Inventarisatie van uw aanvullingen. Presentatie van oorzaken op basis van onderzoeksresultaten. Duiding van geloofs- of kerkverlating. Verwerking door u als kerkenraad.
 3. Perspectief:
  Wat zijn de consequentie voor uw rol als geestelijk leiders van de gemeente? Uitgangspunten – toepassing – en verwerking door u als kerkenraad. Steun vinden bij het ontwikkelen van uw leiding in deze context.
 4. Concreet:
  Tot welk plan kunnen de drie voorgaande stappen leiden? Wat past in de cultuur, de structuur, de opbouw en de context van uw gemeente en regio? Bespreking en verrijking van plannen.

*) U kunt voorafgaand aan deze werkconferentie een rapport ‘Zin in de toekomst !?’ laten opstellen. Dit rapport geeft u inzicht in de ontwikkeling van uw gemeente qua ledental en een prognose van deze ontwikkeling voor de toekomst. Met zo’n rapport anticipeert u als leidinggevende  optimaal in uw leiding aan de gemeente op weg naar de toekomst.

De kosten zijn 30,- p.p. of voor een kerkenraad met meer dan 6 personen een vast bedrag van 150,-.

Via deze link kunt u zich aanmelden.