Wanneer:
9 april 2016 @ 10:00 – 14:30
2016-04-09T10:00:00+02:00
2016-04-09T14:30:00+02:00
Waar:
Ichthuskerk
Campherbeeklaan 69
8024 BT Zwolle
Nederland

symposium pastoraat

Vertellen wat je op je hart hebt, je twijfels kenbaar maken, naar buiten durven komen met je angsten en kwetsbaarheid…. wie durft dat?  Hoe openhartig durven we te zijn in onze geloofsgemeenschappen? Durven we als pastor betrokken vragen te stellen? Hoe gaat het nu echt met je? Durven we het nog, nemen we de tijd nog om echt door te vragen, belangstellend te zijn naar iemands geluk of ongeluk, naar zijn zorgen, zijn verdriet, zijn kwetsbaarheid en angsten?

Welk cijfer geef jij aan de pastorale kwaliteit van je eigen gemeente en misschien aan je eigen pastorale werkzaamheden? In veel christelijke gemeenten wordt nagedacht over de kwaliteit van de onderlinge verbinding. En daarbij is veiligheid in het pastoraat een belangrijke voorwaarde. Wat dat is en wat veiligheid in het pastoraat bevordert, komt vooral aan de orde in dit minisymposium.

In de dagelijkse praktijk van het pastoraat komen de grote thema’s langs: geloofstwijfels, verlieservaringen en hoe om te gaan met tegenslag en lijden. Pastoraat kan in tal van deze situaties meer zijn dan alleen maar luisteren, meer dan ‘alleen maar’ een goed gesprek.

Over welke vragen kun je antwoorden verwachten?

  • Hoe ga ik als pastor om met de emoties en kwetsbaarheid van anderen?
  • Hoe breng ik God ter sprake, zonder moraliserend te zijn (ook zonder woorden)?
  • Is er nog ruimte om een ander te adviseren, of zelfs te corrigeren, als ik vooral onbevooroordeeld moet leren luisteren?
  • Doorvragen… hoe moet dat? Ik weet vaak niet wat ik vragen moet…

Doelgroep

Kerkelijk werkers, pastorale bezoekers, pastorale medewerkers, ouderlingen en studenten. Ook belangstellende gemeenteleden zijn van harte welkom.

Doelen

  • Bewustmaken van spanning tussen veiligheid en kwetsbaarheid in het pastoraat;
  • Verkennen van rituelen om vorm te geven (als pastor) aan pastorale thema’s als lijden en twijfel;
  • Samen leren en reflecteren op pastorale praktijksituaties.

Programma

Tijdens het minisymposium zal drs. Willem van der Horst (auteur van het Handboek voor pastors) zijn inhoudelijke bijdrage leveren en zal dr. Leon van Ommen een inleiding verzorgen over hoe betekenisvolle rituelen een plaats kunnen krijgen in het pastoraat m.n. als het gaat om lijden en verlieservaringen. De workshops zijn oefenplekken waar een drietal pastorale levensvragen (bestaan van God, vergeving, lijden en verlies) praktisch worden uitgewerkt.

09.30 Inloop (met keuze voor workshops)
10.00 Welkom door Hetty Pullen
10.15 Inleiding (interactief)  door drs. Willem van der Horst: ‘Een veilige pastor, wie zal haar vinden?’
11.00 Korte pauze met doorloop naar de workshops
11.15 Workshopronde 1
12.00 lunch
12.45 Inleiding dr. Léon van Ommen ’Veilige kwetsbaarheid: rituelen in het pastoraat’
 13.15 Workshopronde 2
14.00 Afsluiting en ontmoeting
14.30 Einde minisymposium

Het handboek voor pastors  (uitgeverij Buijten en Schipperheijn – Motief) is (naast andere boeken) beschikbaar tijdens het minisymposium.

Gegevens
Datum: 9 april 2016
Locatie: Ichtuskerk, Campherbeeklaan 69, 8024 BT Zwolle
Aanvang 10.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur)

Kosten
€25,00 (inclusief lunch), studenten €15,00 (aantoonbaar met studentenkaart)

Aanmelding:
U kunt zich aanmelden via deze link.

Organiserende partners
Het Praktijkcentrum, VIAA Academie Theologie en Uitgeverij Buijten & Schipperheijn

Over Willem van der Horst
Drs. Willem van der Horst (1952) is als docent pastoraat en godsdienstpsychologie verbonden aan de academie voor theologie (Hogeschool Viaa te Zwolle) en aan de ETF te Leuven. Naast het Handboek voor pastors, schreef hij recent: Met beide benen op de grond, God ontdekken in je levensverhaal. Ook schreef hij mee aan het Handboek voor oudsten. Hij heeft een eigen praktijk als psychotherapeut (ECP) en supervisor onder de naam Mee-ander.

Over Léon van Ommen
Dr. Léon van Ommen (1980) is doctor-assistent Praktische Theologie en coördinator van ETF Open University
Praktisch theoloog Léon van Ommen is gepromoveerd in 2015 op het verhaal van de liturgie en het lijden van mensen aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Human Tears, Divine Tears: A Narrative Analysis of Anglican Liturgy in Relation to Stories of Suffering People