nieuwsbrief
Nieuwsbrief december 2020
Het einde van 2020 is in zicht. Hoe kijk jij terug op afgelopen jaar? Misschien ben je blij dat 2020 bijna voorbij is en zie je uit naar een nieuw jaar, met nieuwe plannen, kansen en mogelijkheden voor de kerk en het samen kerk-zijn. Het is goed om vooruit te kijken, maar toch kan het ook waardevol zijn om in 2021 terug te kijken, want in een voorbij jaar (en helemaal zo'n roerig jaar als deze) liggen soms krachtige lessen.

(Nog) niet zo in voor bezinning? We hebben ook genoeg praktische tips en aanbod om je mee te inspireren en nú mee aan de slag te gaan!

In deze nieuwsbrief:
  • 2021: Bezinning op kerk-zijn in het nieuwe jaar
  • Inspirerende openingen voor (online) vergaderingen
  • 3 tips voor online vieren
  • Hoe je Growing Young toepast in je kerk
  • Een kerstproject voor de hele gemeente
  • Afscheid van Roelof Hoving en Merijn Wijma
  • Fusie met NGT en DDZ
We staan voor je klaar met advies, tips, begeleiding, cursussen en materialen. Neem gerust contact met ons op! Nu, of in 2021. We wensen jou en jouw gemeente een gezegend kerstfeest!
Met vriendelijke groet,

Namens het Praktijkcentrum,
Melanie Spans
medewerker communicatie

Uitgelicht

2021: Bezinning op kerk-zijn in het nieuwe jaar

We hebben in het afgelopen jaar veel nieuwe wegen gezocht en vaak ook gevonden om kerk te zijn in een nieuwe en bijzondere tijd. Veel van wat gewoon leek, is even stilgevallen en misschien zijn er nieuwe vragen bij je opgekomen. Hoe zijn we samen kerk gebleken in 2020? Welke krachten hebben we ontdekt? Waar willen we mee aan de slag om gemeente-zijn vorm en inhoud te geven?

In het nieuwe jaar zijn we je graag van dienst in je bezinning, of om gewoon eens de benen op tafel te leggen en door te praten. Neem gerust contact met ons op!
leonard-von-bibra-LLcAJbEh1_Q-unsplash (1) (1)

Inspirerende openingen voor (online) vergaderingen

Wil je zelf (met bijvoorbeeld je kerkenraad) aan de slag met bezinning op volgend jaar? Gebruik dan eens de opening over Zout en licht om de vergadering mee te beginnen! In het nieuwe jaar gaan we regelmatig een nieuwe Beginnen met God online zetten.

3 tips voor online vieren

"Mijn kinderen geven geregeld hun ongezouten kritiek op de online diensten. Een breder beeld krijg ik vanuit ons advieswerk aan kerken. En dan hoor ik toch best veel overeenkomsten met wat mijn tieners roepen: “Daar kijk ik echt niet naar – dat is toch niet gezellig – saa-aai”. Ingaand op deze signalen geeft Ingrid Plantinga drie tips voor mensen die meewerken aan digitale vieringen. >> Lees de drie tips
3 tips voor online vieren

Hoe pas je Growing Young toe in je kerk?

"Wat hebben kerken nodig om aantrekkelijk te zijn voor jongeren? Wat is kenmerkend voor geloofsgemeenschappen met actief betrokken jongeren? De antwoorden van het Amerikaanse onderzoek Growing Young zijn niet spectaculair of vernieuwend. Toch kunnen wij er veel van leren!" Twee jaar zijn kerken in Nederland nu bezig met het toepassen van de principes. Anko Oussoren en stagiair Jasper van Opijnen delen een aantal opgedane inzichten. >> Lees de vier inzichten
Hoe pas je Growing Young toe in je kerk?

Lerenindekerk | Kerstproject voor de hele gemeente

We zijn voor geloven grotendeels teruggeworpen op ons gewone dagelijks leven. En laat ons gemeenteproject voor Advent en Kerst daar nu net over gaan: God ontdekken in het gewone van het Kerstverhaal en in het gewone van je eigen dagelijks leven. Een project van vijf weken voor jong en oud met inspirerend materiaal voor (online) vieringen, kinderwerk, persoonlijke stille tijd en vespers (online of thuis).
lukas-langrock-nlQ5ShFb2sE-unsplash (2)

Nieuws

Afscheid Roelof Hoving en Merijn Wijma

Wij nemen als organisatie afscheid van Roelof Hoving en Merijn Wijma. Roelof was interim-directeur van het Praktijkcentrum. Inmiddels is hij opgevolgd door Cors Visser, onze huidige directeur, die op 1 oktober is begonnen in zijn functie. Merijn was onze onderzoeker die zich bezighield met onderzoek naar huidige ontwikkelingen binnen gereformeerde kerken. We gaan beiden missen en bedanken hen voor hun enthousiaste en inspirerende inzet de afgelopen jaren!
CarlaMantenFotografie - Praktijkcentrum - Roelof_1410
CarlaMantenFotografie - Praktijkcentrum - Merijn_0647

Fusie met NGT en DDZ

Zoals wellicht bekend gaan wij fuseren met Nederlands Gereformeerde Toerusting en de deputaten diaconale zaken. Vanaf 1 januari 2021 zijn we één organisatie. We hopen en verwachten dat we dan de kerken nog beter van dienst kunnen zijn! Voorlopig blijven onze contactgegevens nog hetzelfde.
footer