nieuwsbrief
Nieuwsbrief mei 2020
Geachte lezer,

'Schermtijd' instellen is verleden tijd.

Althans, waarschijnlijk heeft u op het moment minder vaak zelf de keus wanneer en hoe vaak u naar uw beeldscherm kijkt. Sommige dingen kunt of wilt u niet missen en kunt u nu alleen digitaal meemaken. De online mogelijkheden zijn een zegen, maar brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Het Praktijkcentrum biedt handvaten om de kerkelijke 'schermtijd' zo goed mogelijk in te richten, met vergaderopeningen, toerustingsfilmpjes en digisessies.

Heeft u vragen of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op. We kijken graag wat we voor u kunnen betekenen.

Gods zegen gewenst!
Met vriendelijke groet,

Namens het Praktijkcentrum,
Melanie Spans
PR-medewerker

Uitgelicht

Kerkvisitatie

Visiteren kun je leren

In alle gemeenten van de gereformeerde kerken wordt met enige regelmaat met een afvaardiging van de classis doorgesproken over het reilen en zeilen in de gemeente. Dit heet visiteren. Wilt u weten hoe u dit goed doet, of bent u benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees hier de handreiking met vier stappen voor visitatoren.

Hoe open je een digitale vergadering?

De meeste vergaderingen en meetings zijn momenteel digitaal. Ook in de kerk. Of het nu gaat om vergaderingen met uw kerkenraad, commissie, taakgroep of kring: u regelt en overlegt vooral via een beeldscherm. Op Lerenindekerk.nl bieden wij openingen aan voor vergaderingen, waarvan er een paar speciaal zijn gemaakt voor het vergaderen op afstand.
op afstand samen tiny

"Hier worden wij erg enthousiast van!"

Waarschijnlijk heeft u dit inmiddels vaak gehoord: “Het gaat niet door.” Voor de toerustingsavond over geloofsopvoeding die gehouden zou worden in een gemeente gold dit ook. Jammer, want sommige ouders hebben juist nu hier behoefte aan. Daarom ontstond een nieuw plan: toerusting bieden via een serie met wekelijkse filmpjes, gezinsopdrachten en een platform om ervaringen te delen. De predikant en de jeugdouderling waren erg enthousiast. Deze toerusting kunnen we ook aan andere kerken aanbieden. Als u hierin geïnteresseerd bent, kunt u contact opnemen met Ingrid.

Digisessie vervangt gemeenteavond

Het Praktijkcentrum begeleidt regelmatig gemeenteavonden. Door de huidige coronamaatregelen is dit lastig. Tijdens een begeleidingstraject met een gemeente werd nagedacht over alternatieven en zijn we gekomen tot een digisessie voor gemeenteleden. De reacties waren positief, één iemand zei zelfs: “Dit is leuker dan een gemeenteavond!” Ook gaf iemand aan dat hij tijdens de digisessie makkelijker durfde te spreken dan tijdens een fysieke gemeenteavond. Het Praktijkcentrum kan uw vraag of thema verkennen en samen met u kijken hoe u dit kunt bespreken in uw gemeente via een digisessie. Neem bij interesse contact met ons op!
digisessie

Op onze blog

og:image

Kerkvisitatie: bezoek om te bemoedigen

Op bezoek gaan. Dat is wat visitatoren doen. Althans, dat is het belangrijkste element. Maar waarom doen we dat eigenlijk in onze kerk? Hoe is het visiteren ontstaan en waarom doen we het op de manier zoals we het doen? En wat is eigenlijk het doel? >> Meer lezen

Hoe relevant is Growing Young voor Nederland?

Growing Young is een Amerikaans onderzoek naar wat kenmerkend is voor geloofsgemeenschappen met actief betrokken jongeren tussen de 15 en 29 jaar. Eén van onze stagiaires heeft onderzoek gedaan naar de relevantie van Growing Young voor kerken in Nederland. >> Meer lezen
Hoe relevant is Growing Young voor Nederland?

Nieuws

kringen

Onderzoek functioneren kleine groepen

In 2019 heeft het Praktijkcentrum onderzoek gedaan in vier gemeenten naar het functioneren van kleine groepen. Hierbij werd voornamelijk gekeken naar de doelstellingen en in hoeverre die werden behaald. Sinds kort staat zowel de samenvatting als het rapport online op onze site. U kunt ze hier lezen.

Jaarverslag

Het jaarverslag van 2019 van het Praktijkcentrum is nu gepubliceerd op onze site. U kunt het hier lezen.
Jaarverslag
footer